Jongste jeugd
Inloggen


Wedstrijden
Afgelastingen
Agenda
07-10 Veld vegen MO9-1 / MO10-1
14-10 Veld vegen MO18-1 / MO18-2
15-10 Herfstvakantie
28-10 Veld vegen MO16-1 / MO14-2
04-11 Veld vegen MO14-1 / MO12-1
11-11 Veld vegen MO14-3 / JO14
18-11 Veld vegen Veteranen
  hele agenda
Afgelaste Wedstrijden
Totaal: 0 thuiswedstrijd(en) en 0 uitwedstrijd(en) afgelast
Ouders & Jeugdhockey 


Ouders & Jeugdhockey


Om alles op en rond het veld goed te laten verlopen, geven we hier uitleg over jeugdhockey en de rol die ouders daarbij spelen. Op deze manier weet iedereen waar hij/zij aan toe is en vermijden we discussies achteraf.


Beleid teamindelingen

Het spelplezier en het opbouwen van vriendschap spelen een grote rol in de sportbeleving van het kind. Hockey is een teamsport, waarbij het belang van het team boven het individu gaat. Van ouders vragen wij dit te ondersteunen en te stimuleren.


De Waterlandse Hockey Club heeft geen selectieteams zoals we dat soms zien bij andere clubs. Dat geldt voor zowel de Jongste Jeugd (F, E, D-categorie) als voor de Jeugd (C, B, A-categorie)


De teams worden in eerste instantie ingedeeld op basis van leeftijd.


We realiseren ons dat spelers/speelsters vaak meer plezier beleven in een team met min of meer gelijkwaardige spelers. Daarom vragen we coaches en trainers vanaf de E­- teams om alle spelers te beoordelen op de onderstaande criteria.


  1. * Techniek, balbeheersing, stickbehendigheid

  2. * Tactisch inzicht, spelinzicht

  3. * Motivatie, houding en gedrag binnen het team, naar de coach en scheidsrechter

  4. * Motorische vaardigheden, loopvermogen

  5. * Coachbaarheid


Ook zullen we bij het maken van de teamindeling rekening proberen te houden met sociale argumenten zoals vriendjes/vriendinnetjes. Spelers mogen hun voorkeur aangeven met betrekking tot één vriendje of vriendinnetje.


Planning

We streven er naar om voor 1 juni de nieuwe teamindelingen gereed te hebben. Voor de zomervakantie willen we ook dat de trainers en coaches van alle teams bekend zijn. Datzelfde geldt voor de trainingstijden. Omdat de beschikbaarheid van trainers afhankelijk is van een groot aantal factoren (werktijden, roosters op scholen, eigen trainingstijden, etc.) is het niet altijd mogelijk om al voor de zomervakantie alle trainers in te delen.


De eindverantwoordelijkheid voor de teamindeling ligt bij de Jeugdcommissie. Uiteraard wordt nauw samengewerkt met trainers en coaches. 


De KNHB gaat uit van de volgende speelcategorieën.


page1image1936
Categorie *             Spelvorm     Veld    Gewenst aantal  

A 16-17 jaar         11-tal     Heel       13/14 **

B 14-15 jaar         11-tal     Heel       13/14**

C 12-13 jaar         11-tal     Heel       13/14**

D 9-11 jaar           8-tal      Half        10/11

                          11-tal     Heel       13/14**

E 8-9 jaar             6-tal      Kwart      8/9

F 6-7 jaar             3-tal      Kwart      8

Funkey > 5 jaar     Spelactiviteit        nvt


* peildatum leeftijd 1 oktober

** max. 16 spelers in een team.


Winnen is bij de jongste jeugd leuk meegenomen, maar sportplezier en leren staan bovenaan! Van coaches en spelleiders wordt verwacht dat ze dit uitgangspunt erkennen en uitstralen.

 

Trainingen

 

Elk team heeft ten minste een keer per week training. Nodig: sportkleding, kunstgrasschoenen, een stick, scheenbeschermers (verplicht) en bitje (verplicht). Voor kinderen die meedoen aan een de proeftrainingen (3x) is er een stick op de club beschikbaar.

 

Elk team krijgt een eigen trainer die onder leiding van een hoofdtrainer training geeft. De hoofdtrainer is verantwoordelijk voor de oefenstof en zal zo veel mogelijk tijdens de trainingen op het veld zijn om de trainingen te begeleiden.

Aan het eind van de training helpen de kinderen met het opruimen van de trainingsmaterialen.

 

Afzeggen en afgelastingen

Elke trainer wil graag horen wanneer een kind niet komt. Hij/zij kan daarmee rekening houden met de voorbereiding. Indien een training niet door kan gaan, zal de trainer via de teamleider het team informeren. In geval van slecht weer ( sneeuw of vorst) zal op de website komen te staan of de trainingen zijn afgelast.

 

We streven ernaar om de trainingstijden ieder jaar hetzelfde te laten zijn. We kunnen hier helaas geen harde toezeggingen over doen; de teams zullen na de zomer weer opnieuw ingedeeld moeten worden en het kan zijn dat daardoor de samenstelling veranderd. Ook zijn de trainers vaak scholieren of studenten en die hebben per jaar wisselende roosters.

 

Op deze website staat het trainingsschema. Leden kunnen deze bekijken met hun inlogcode en wachtwoord.

 

Wedstrijden

 

Wanneer een beginnend team of jeugdlid voldoende getraind heeft naar mening van de hoofdtrainer, gaat het meedoen in de competitie van de KNHB . De ene week speel je thuis, de andere week uit.

 

De wedstrijden dienen gespeeld te worden in officieel WHC tenue. Deze is aan te schaffen bij sportwinkel Vijf in Monnickendam op het Zuideinde. Op deze website worden tweedehands kleding en andere hockeyattributen aangeboden onder ‘Hockeymarkt’.

 

Om de wedstrijden goed te kunnen begeleiden is het van belang dat elk team een spelbegeleider (scheidsrechter) heeft.  Verderop in dit document vind je de taakbeschrijving. 

 

sportiviteit

Bij de F, de E  en de D8 Jeugd, zijn de uitslagen nog niet belangrijk. Dat zijn plezier in het spel en het aanleren van het hockeyvaardigheden wel.

Voor de wedstrijd schudden de kinderen elkaar de hand, en na afloop bedanken en feliciteren zij elkaar. Ook de spelbegeleider cq de scheidsrechter krijgt een handje.

In het kader van sportiviteit willen we elk team vragen na de wedstrijd samen met de tegenstander limonade te drinken.

 

afzeggen

Hockey is een teamsport. Het afzeggen van een wedstrijd moet met uiterste zorgvuldigheid worden gedaan. Geen zin, moe, een dagje winkelen of naar Artis zijn geen redenen om af te zeggen. We gaan ervan uit dat iedereen altijd bij een wedstrijd aanwezig is. Mocht een team door ziekte te weinig spelers hebben voor een wedstrijd, kan contact worden opgenomen met de jeugdcommissie.

 

Sportiviteit op en rond het veld

 

Sportiviteit is heel belangrijk op én rond het veld. We willen alle ouders vragen om tijdens de wedstrijden buiten de hekken te staan. Alleen de coach en de begeleiders mogen langs de lijn staan. Dat is veiliger, maar vooral ook overzichtelijker voor de kinderen.

 

Aanmoedigen is leuk en belangrijk, wel willen er op wijzen dat WHC alleen positieve aanmoedigingen onderschrijft. Wel willen we nogmaals benadrukken dat het bij de jongste jeugd niet gaat om het winnen maar om het spel.

 

Als club hechten we veel waarde aan Sportiviteit & Respect. Respecteer als ouder de rol van de spelbegeleider/scheidsrechters en laat je niet negatief uit. Indien een ouder zich niet aan de sportiviteit- en respect regels houdt, zal hij of zij door de jeugdcommissie of het bestuur daarop worden aangesproken. Ouders kunnen elkaar onderling scherp houden en feedback geven wat betreft hun gedrag rond en op het veld.

 

Ook voor onze jeugdspelers vinden we het belangrijk dat er sportief en met respect gespeeld/getraind wordt. Respect voor elkaar, de tegenstander, niveau verschillen, de spelbegeleiders/coaches en voor het materiaal en de omgeving. We verwachten van ouders dat zij hun eigen kinderen hiertoe zullen aanmoedigen en zo nodig aanspreken op hun gedrag.


Tot Slot


Het jeugdbestuur staat altijd open voor vragen en suggesties: [email protected]


Veel hockeyplezier!!!