Jongste jeugd
Inloggen


Wedstrijden
Afgelastingen
Agenda
07-10 Veld vegen MO9-1 / MO10-1
14-10 Veld vegen MO18-1 / MO18-2
15-10 Herfstvakantie
28-10 Veld vegen MO16-1 / MO14-2
04-11 Veld vegen MO14-1 / MO12-1
11-11 Veld vegen MO14-3 / JO14
18-11 Veld vegen Veteranen
  hele agenda
Afgelaste Wedstrijden
Totaal: 0 thuiswedstrijd(en) en 0 uitwedstrijd(en) afgelast
team_spelbegeleider 

Teambegeleider en Coach

 

teambegeleider

Een teambegeleider zorgt voor de organisatie van alles wat zich buiten het veld/de wedstrijd afspeelt, zoals ouders informeren en vervoer regelen bij uitwedstrijden. Hij/ zij is voor de jeugdcommissie het aanspreekpunt van het team. Zo zal de teambegeleider bijvoorbeeld als een training of wedstrijd wordt afgelast degene zijn die het team daarover informeert. En zorgt hij/zij dat er limonade en bekertjes op het veld zijn, zodat beide teams tijdens de rust wat kunnen drinken.

 

coach

Een coach zorgt voor alles wat met de wedstrijd zelf te maken heeft: opstelling, tactiek, gedrag in het veld. Echter hij/zij dient zich bij de aanwezigheid van een spelleider (i.p.v. scheidsrechter) enigszins op de achtergrond op te stellen.

De coach is verantwoordelijk voor het invullen en inleveren van het DWF-formulier (digitale wedstrijdformulier). Voor instructie zie: (LINK) Bij foutief invullen, ontvangen we een boete, neem er dus even de tijd voor.

 

Spelbegeleiding en scheidsrechters

 

F -en E-teams

De spelbegeleider leidt de wedstrijd in goede banen. De spelbegeleider fluit en geeft uitleg waar nodig. Het belangrijkst is dat er een leuk spel gespeeld wordt en dat de kinderen aangeleerd wordt hoe het spel gaat. Elke ouder met een beetje kennis van het spel kan spelbegeleider zijn voor F, E en D8.

 

Als een team met meer dan 3 doelpunten voorstaat, kan de spelbegeleider het spel stil leggen om een evenwichtigere situatie te creëren. Hiervoor staan verderop in dit document een aantal suggesties, welke door de KNHB worden gehanteerd.

 

Bij wedstrijden van de jongste teams (F-teams bestaande uit min. 6 kinderen), worden er 2 wedstrijdjes van 3 tegen 3 gespeeld. Hierdoor zijn zowel de spelbegeleider van de thuisclub als de uitspelende club tegelijkertijd aan het ‘fluiten’.  Bij de E zijn er twee spelbegeleiders per wedstrijd, een van elke club, die elk een helft fluiten.

 

Het is belangrijk dat de spelbegeleiders VOOR de wedstrijd afspraken maken over hoe ze samen gaan zorgen voor een leuk en evenwichtig spel. Zoals eerder gezegd, gaat sportplezier en het aanleren van hockeyvaardigheden boven winnen.

 

D-C-B- en A-teams

Vanaf het moment dat er met 11-tallen of 8-tallen wordt gespeeld, wordt de rol van spelbegeleider vervangen door die van scheidsrechter. De scheidsrechter fluit de wedstrijd volgens de hockeyregels. Officieel dien je hiervoor een scheidsrechterkaart te hebben, maar voorlopig zullen we ook uit de voeten kunnen met mensen die het hockeyspel goed kennen.  Als richtlijn voor de D11 en alles daarboven, willen we meegeven dat elk team minimaal 4 scheidsrechters / ‘fluiters met kennis’ moet hebben die bij thuiswedstrijden om de beurt met zijn tweeën fluiten. Bij wedstrijden van D8-teams zijn er twee scheidsrechters: één van ons en één van de tegenstander. Dus ook bij uitwedstrijden moet het D8-team een scheidsrechter meesturen.

 

We zullen scheidsrechtercursussen gaan organiseren op de club, dus houdt dit in de gaten.

 

taken spelbegeleider

Maak kennis met de team- en de spelbegeleider van de tegenpartij voor aanvang van de wedstrijd. Spreek samen de aandachtspunten af (2 of 3) en vul die na afloop met elkaar in op het wedstrijdformulier.

 

In verband met de veiligheid, let op het tenue van de kinderen. Verplicht zijn scheenbeschermers onder de kousen. Helaas (nog) niet verplicht, maar wel sterk aan te raden: een gebitsbeschermer ofwel het bitje.

 

Voor de keeper geldt: bodyprotector onder de trui. Wedstrijden worden niet gespeeld in trainingsbroeken, jacks en truien over het tenue heen. Wél toegestaan zijn maillots/leggings en truien of t-shirts onder het tenue.

 

Het is zaak dat er een plezierige, veilige en leerzame wedstrijd tegen elkaar wordt gespeeld. Dat betekent dat er niet voor elke overtreding hoeft te worden gefloten. Alles wat onder gevaarlijk spel valt moet echter wel worden afgefloten. Geef er uitleg bij, zodat de kinderen dit afleren.

 

Een bully is in verband met de veiligheid voor de kinderen bij de jongste jeugd verboden! De spelbegeleider kan de bal in voorkomende gevallen vanaf de zijlijn in het spel rollen, waarbij alle kinderen op afstand blijven (3 tot 5 meter).

 

Aarzel niet om een time out te nemen voor wat voor uitleg dan ook.

 

tips bij een te groot verschil in speelsterkte:

Overleg dit met de coach en spelbegeleider van de tegenpartij. Geef daarna duidelijk uitleg aan de kinderen over de getroffen maatregelen, zoals:

- Strenger fluiten voor de tegenpartij

- Minder streng fluiten voor de zwakkere partij

- Ondersteuning van het zwakkere team: time out nemen en uitleg geven over wat te doen bij bijvoorbeeld uitverdedigen of nemen van een vrije bal.

- Grijp in als het zwakkere team die taken niet goed uitvoert.

- Laat de sterkere partij niet meer met de bal lopen; dat zal in het begin lastig zijn, maar uiteindelijk gaan ze elkaar beter aanspelen en meer samenspelen. Het geeft bovendien de zwakkere partij wat ruimte om ook op hun niveau aan spelen toe te komen.

- Eventueel opstelling van het sterkere team wijzigen: even niet je sterkste team neerzetten

 

Wat je absoluut niet moet doen: 3x overspelen in de cirkel voor er gescoord kan worden. Beide partijen leren daar niets van. Het sterkere team is meer bezig met tellen dan met het spel en het zwakkere team blijft in de verdediging gedrukt en komt niet meer aan spelen toe.

 

wisselen

Advies voor het wisselen van spelers/speelsters: wissel snel door, laat een kind hooguit enkele minuten aan de kant, dan houdt het de concentratie vast en koelt het niet af. Geef kinderen liever een zogenaamde "duobaan” (twee kinderen delen samen een plaats) dan dat ze steeds op een andere plaats het veld in komen. Dat is voor de kinderen én coach rustiger en overzichtelijker. Probeer de kinderen gedurende het seizoen op alle plaatsen te laten spelen zodat ze zich veelzijdig kunnen ontwikkelen.

 

na de wedstrijd

Laat de kinderen van beide partijen elkaar voor de wedstrijd even de hand schudden en na afloop feliciteren en/of bedanken voor de partij. Dat geldt uiteraard ook voor team- en spelbegeleiders.

 

Ga met beide teams wat drinken, biedt de begeleiding van de gasten koffie aan en vul met elkaar het DWF-wedstrijdformulier in!!